Четвер, 18.04.2024, 16:40
Вітаю Вас Гость | RSS

Відділ освіти, молоді та спорту Гребінківської РДА

Форма входу

Меню сайту
Пошук
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Листопад » 1 » Про організацію харчування у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах району
12:07
Про організацію харчування у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах району

       На виконання статті 25 Закону України «Про освіту», Закону України «Про дошкільну освіту», статті 22 Закону України «Про загальну середню освіту» у загальноосвітніх навчальних закладах Гребінківського району приділяється належна увага організації харчування учнів.

На сьогодні в районі  функціонує 15 дошкільних навчальних закладів ("Веселка” , " Теремок”  - міські , " Ромашка”  с.Корніївка , " Дюймовочка”

с.Майорщина , "Дзвіночок” с.Овсюки , "Дзвіночок " с.Короваї , "Світлячок” с. Сліпорід – Іванівка , "Берізка” с. Ульяновка,  та 7 груп з короткотривалим перебуванням дітей при Сербинівській, Тарасівській, Рудківській, Слободо-Петрівській, Кулажинській, Мар’янівській ЗОШ І–ІІІ ступенів  та Олексіївській ЗОШ І – ІІ ступенів, в яких виховується 573 дитини. 

Дошкільні заклади району дотримуються виконання Інструкції з організації харчування  дітей, створені ради по харчуванню, протоколи засідань свідчать про їх   дієвість.  Вони систематично проводять контроль за якістю харчування дітей, за виконанням норм харчування, умовами та термінами зберігання харчових продуктів та ведуть роз’яснення серед батьків по питаннях організації харчування дітей, культури харчування, вимог до виховання у дітей культурно-гігієнічних навичок споживання їжі та профілактики харчових отруєнь.

З  метою  поліпшення організації харчування дітей в ДНЗ розроблені схеми постачання харчових продуктів у кожному дошкільному закладі, визначено основні підприємства та підприємці-постачальники, які мають дозволи на торгівлю та постачання продуктів від державної санітарно-епідеміологічної служби району. Основними постачальниками молочних продуктів у ДНЗ є ЗАТ „Пирятинський сирзавод”, Лубенський молокозавод "Гармонія”. Основними постачальниками  харчових продуктів є ПП Галян Г.В. (Корніївський ДНЗ), ПП Чілінгарян О.Б. (Майорщинський, Короваївський, Сліпорід – Іванівський ДНЗ) , ПП Мокроусова Н.І.(Овсюківський ДНЗ), ПП Степаненко С.І (Ульяновський ДНЗ )(хліб, крупи, макаронні вироби, олія, риба, ковбасні вироби, м’ясопродукти, печиво і т.д.).

Овочі та фрукти заготовлюються з присадибних ділянок батьків дітей, що відвідують дитсадки, після відповідного контролю з боку санепідемстанції.

         На всі продукти харчування, що надходять у ДНЗ, є відповідні сертифікати та гігієнічні висновки або виробників, або санепідемстанції. 

         Міська та сільські ради, на території яких знаходяться дитячі садки, вчасно приймають та переглядають відповідно до законодавства рішення про встановлення плати за харчування. Батьківська доплата за харчування згідно цих рішень в місті становить 50%, в сільській місцевості – 30%.

         В районі відповідно до „Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних та комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах” від сплати за харчування звільнено 5 дітей, потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

         В організації  харчування  дітей  дошкільні  заклади керуються  калькуляційними картками   та іншими нормативними документами.

         Середня вартість харчування однієї дитини в день у ДНЗ   станом на 31.10.2011 року  становить  по місту  11,02 грн ( 50%  - 5,50 грн),  по селу  -  8,50 грн (30% - 2,8 0 грн).

Вартість харчування  змінюється протягом року  в залежності від набору продуктів та  вартості продуктів харчування.

          Для забезпечення  фізіологічних  потреб  діти одержують  їжу  3 рази  на день. Для досягнення  раціонального  та збалансованого  харчування  складається  перспективне  меню  на 10 днів.  У літній період до раціону включаються  різноманітні  овочі  та фрукти, які  збагачують  дитячий організм  вітамінами  та мінеральними  речовинами.

Завідуючими ДНЗ проводиться постійна робота щодо здешевлення харчування, така як заготівля фруктів з садів, що знаходяться на території дитсадків, батьківська допомога овочами та ін.

         Дієтичне харчування в ДНЗ встановлюється для дітей лише тоді, коли на це є відповідна довідка лікаря. На сьогодні за результатами медоглядів таких дітей в дитячих садках району немає. Вітамінні столи підтримуються постійно шляхом введення в щоденне меню свіжих овочів, фруктів, компотів із сухофруктів та соків. Проводиться  штучна «С» вітамінізація  готових страв.

         В дошкільних закладах району щоденно проводиться бракераж сирих

продуктів та готової продукції, про що робляться відповідні записи в журналах. У всіх дошкільних навчальних закладах  згідно наказів створені

бракеражні комісії.

         Харчоблоки всіх дошкільних закладів укомплектовані персоналом.

 В 8 дитячих садках працює 11 кухарів, з них: 1- 6 розряду, 2- 5 розряду,

 4 – 5 розряду, 3 – без відповідної освіти. Персонал харчоблоків регулярно проходить медичні обстеження відповідно до встановлених норм ( 2 рази на рік).

          Контроль за  організацією  харчування, вітамінізацію  страв,  закладкою продуктів, виходом страв, смаковими якостями  їжі, правильністю зберігання,  дотримання термінів  реалізації  продуктів  покладається  на медичну сестру  та керівника.

         Санітарний стан приміщень харчоблоків дошкільних навчальних закладів відповідає нормам. Санепідемстанція регулярно контролює дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів щодо запобігання спалахів інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Систематично і своєчасно проводяться поточні ремонти приміщень харчоблоків.

Всі дошкільні заклади  забезпечені  лише холодною проточною водою, гаряча  вода через підігрів бойлерами.

Харчоблоки дошкільних  закладів  забезпечені  технологічним обладнанням. Постійно  поновлюється  столовий та кухонний посуд . У ДНЗ «Дзвіночок»  с. Короваї    розширено  харчоблок:  відділено  для  первинного  обробітку  м’яса, риби, овочів з облаштуванням спеціальних  розробних столів та встановлено  другу  миючу ванну. Частково  проведено капітальний ремонт  харчоблоку  в ДНЗ «Берізка»   с.Ульяновка (заміна  водопроводу  на харчоблоці ,  опалення,  придбано нові мийки, шафи , столи).

         Питання  покращення  організації харчування  неодноразово  розглядалось на нарадах завідуючих,опрацьовувалась інструкція з організації харчування.

Всі 20 загальноосвітніх навчальних закладів району мають їдальні.  У їдальнях шкіл 1325 посадочних місць.

         Протягом літа 2011 року, у зв'язку з підготовкою до нового навчального року, було проведено поточні ремонти. Станом на 1 вересня в усі шкільні їдальні придбано холодильники, морозильні камери, електром'ясорубки. Частково йде заміна меблів. Так, за сприяння голови райдержадміністрації Вихора А.В., за рахунок СТОВ «Прогрес» придбано столи та стільці для учнів у шкільну їдальню Короваївської ЗОШ І-ІІІ ступеня. Придбано кухонного посуду на 6,439 тис. грн.

         Здійснюються заходи на виконання статті 5 Закону України «Про охорону дитинства», постанови Кабінету міністрів України від 19.06.2002 року № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах».

         Вартість гарячого харчування (на одну дитину):

1-4 класи – 3,50 грн.;

учнів пільгової категорії – 3,50 грн.

         Станом на 31.10.2011 року безкоштовним гарячим харчуванням охоплено 721 учень 1-4 класів. Крім того, безкоштовне харчування отримують 166 учнів пільгових категорій:

-діти сироти та діти, позбавлені батьківськог піклування – 42;

-діти з малозабезпечених сімей – 46;

-діти віраж (тубпроб) – 78.

         У районі реалізовується Програма подальшого розвитку та удосконалення організації харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів Гребінківського району на 2008 – 2011 роки, затверджена рішенням шістнадцятої сесії п'ятого скликання Гребінківської районної ради від 23.05.2008 року.

         В загальноосвітніх навчальних закладах району навчається 2 265 учнів. З них охоплено гарячим харчування  - 2 146 учнів , що становить 95% від загальної кількості учнів ( 1-4 класи - 721, 5-9 класи - 1035, 10-11 класи – 390 учнів).

         100%-ве охоплення гарячим харчуванням учнів у Тарасівській         ЗОШ І-ІІІ ступенів, Березівській, Григорівській, Олександрівській, Стукалівській, Сліпорід-Іванівській, Олексіївській ЗОШ І-ІІ ступенів; від 90-99% у Гребінківській ЗОШ І-ІІІ ст. №2, Короваївській, Кулажинській, Майорщинській, Сербинівській, Слободо-Петрівській, Мар'янівській, Овсюківській, Рудківській ЗОШ І-ІІІ ступенів,; 84% - Ульяновській ЗОШ І-ІІІ ступенів, гімназія – 58,4%,   Гребінківська ЗОШ І-ІІІст.№1-50%,Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ст. №4 – 40%.

         Значно збільшився відсоток охоплення гарячим харчування у гімназії, ЗОШ №4 міста, Овсюківській, Рудківській та Тарасівській ЗОШ І-ІІІ ступенів.  

         Причини невідвідування шкільної їдальні різні:  відсутність коштів у батьків, проживаня поряд із школою.

         Фінансування: план на 2011 рік – 443,220 грн., фактичні видатки за 9 місяців – 263,750 грн., залишок – 179,470 грн.

Організація харчування здійснюється згідно з Порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 року №242/329 та Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01.

Адміністрації шкіл ведуть постійний контроль за дотриманням працівниками харчоблоку норм та правил щодо організації харчування дітей, роботою бракеражних комісій, сертифікацією отриманих продуктів, умовами та термінами зберігання, технологією приготування їжі, санітарно-гігєнічних станом харчоблоку, дотриманням перспективного двотижневого меню. Громадські ради по харчуванню надають посильну допомогу адміністрації школи у здійсненні контролю за цінами та у здешевленні харчування для дітей.

Складені списки дітей, які потребують дієтичного харчування, їх по району – 66.

Систематично проводиться роз’яснювальна робота серед учнів та батьків про необхідність раціонального харчування дітей у школі, про заборону вживання продуктів, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, консерванти.

                   Контроль та відповідальність за організацію харчування покладено згідно з чинним законодавством на керівників загальноосвітніх навчальних закладів Гребінківського району.

         Проблемним залишається питання заміни  технологічного обладнання харчоблоків дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, збільшення фінансування на організацію дитячого харчування, з метою забезпечення   раціону харчування  дітей основними продуктами харчування.

 

 

 

Начальник відділу освіти                                              Лисогор В.М.

Гребінківської райдержадміністрації

 

 

 

 

 

Переглядів: 4003 | Додав: tanya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]