Четвер, 18.04.2024, 10:33
Вітаю Вас Гость | RSS

Відділ освіти, молоді та спорту Гребінківської РДА

Форма входу

Меню сайту
Пошук
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Березень » 25 » Cтан організації харчування дітей у навчальних закладах Гребінківського району.
16:33
Cтан організації харчування дітей у навчальних закладах Гребінківського району.

       Актуальність проблеми

     Харчування населення є глобальною соціально-економічною проблемою. За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, стан здоров'я людини великою мірою залежить від способу життя, у тому числі і від харчуван­ня. Нераціональне та незбалансоване харчування є одним з найважливіших факторів ризику виникнення різних захворювань. 

Основи здоров'я людини закладаються з дитинства. Здоров'я дітей і підлітків постійно продовжує погіршуватися не тільки через екологію, але в основному через фактори, пов'язані з харчуванням. За останніми даними Всеукраїнської організації охорони здоров'я, здоров’я дитини на 15% залежить від організації медичної служби, на 25% — від генетичних особливостей і на 60% — від збалансованого харчування.

Сьогодні у структурі захворюваності дітей патологія органів травлення знаходиться на другому місті. За останні двадцять років показник поширеності цієї патології збільшився майже удвічі, за останній рік – в 1,3 рази. Спостерігається значне зростання кількості дітей із залізодефіцитною анемією, чому, головним чином, сприяє дефіцит у раціоні продуктів, що містять білок, вітаміни та особливо вітамін С.

 Раціональне харчування, що відповідає фізіологічним потребам організму, який росте, забезпечує гармонійний розвиток дитини, підвищує її імунітет, стійкість до різних несприятливих факторів зовнішнього середовища. Сьогодні питання організації харчування дітей у навчальних закладах залишається одним із найбільш актуальних та заслуговує на особливу увагу ще й тому, що сучасне навчання у школі потребує високого розумового та фізичного навантаження й супроводжується значними енерговитратами. Діти, відвідуючи додаткові заняття, гуртки, секції, групи продовженого дня, нерідко проводять у школі по 6-7 годин. Усе це обумовлює підвищену потребу цієї вікової групи в нутрієнтах і енергії.

Проте необхідно ствердити,  що харчування школярів в районі ще не організовано на належному рівні. Причини різні: недостатність державних механізмів регулювання, відсутність задовільного фінансового забезпечення, відсутність належної санітарії та гігієни тощо.


Нормативно-правове забезпечення

У навчальних закладах Гребінківського району організація харчування дітей здійснюється на підставі Законів України „Про освіту” (ст.25), „Про загальну середню освіту” (п.2, ст.22),  „Про охорону дитинства” (п.18 абзацу 5, ст.5), „Про місцеве самоврядування в Україні” (п.6, ст.32), „Про державну допомогу сім’ям з дітьми” (статті 52, 53) „Про дитяче харчування”, постанов Кабінету  Міністрів України від 22.11.2004  №1591  „Про затвердження норм харчування у навчальних закладах”, від 19.06.2002 №856 „Про організацію харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх навчальних закладів", спільних  наказів Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 №242/329 „Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих заклада ”, від 17.04.2006 № 298/227 „ Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах”, від 15.08.2006  № 620/563 ”Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах ”, наказу Міністерства економіки України 01.08.2006 №265 „Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах”.

Відповідно до ст. 6 Закону України „Про охорону дитинств ”, держава гарантує дитині право на охорону здоров'я, сприяє створенню безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини, раціонального харчування, формування навичок здорового способу життя.

Згідно зі ст. 25 Закону України «Про освіту», у всіх навчальних закладах повинно бути організоване харчування. Відповідальність за організацію і здійснення харчування в загальноосвітніх навчальних закладах покладається на місцеві органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Так, відповідно до ч.З ст.22 Закону України «Про загальну середню освіту», відповідальність за організацію харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів покладається на засновників та керівників цих закладів. Згідно зі ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства», в частині забезпечення учнів початкових класів безкоштовним харчуванням та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування в усіх навчальних та оздоровчих закладах» органами виконавчої влади, управліннями освітою, навчальними закладами, проводиться робота щодо створення необхідних умов для організації харчування дітей.


Організація харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах

Відділ  освіти  райдержадміністрації забезпечує постійну координацію процесу організації харчування, систематичний контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить до їдалень, тримає на контролі організацію безоплатного харчування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до ст.5 Закону України „Про охорону дитинства”, дітей, які перебувають на диспансерному обліку і за станом здоров’я потребують дієтичного харчування.

Процес організації харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах складається з відпрацьованого режиму і графіка харчування дітей.

Згідно з розподілом обов’язків між адміністрацією закладу, за стан харчування в більшості шкіл відповідає  заступник директора з виховної роботи або завідуючий господарською групою.

Керівники закладів освіти вживають дієві заходи з метою поліпшення стану виконання норм харчування та забезпечення постійного контролю за організацією харчування дітей, який здійснює медична сестра, що відповідає за натуральні норми харчування та якість приготування їжі. 

З метою забезпечення повноцінним харчуванням учнів загальноосвітніх шкіл, починаючи з 2000/2001 навчального року, на конкурсній основі щорічно проводиться тендер між підприємствами щодо закупівлі послуг на харчування учнів. В усіх закладах освіти укладені договори щодо надання послуг з організації харчування учнів.

На виконання розпорядження голови райдержадміністраціції від 15.02.2011 № 27 «Про перевірку стану організації харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах району» ,  з метою забезпечення якісного і безпечного харчування дітей в навчальних закладах відділом освіти, відділом  у справах захисту прав споживачів, санітарно-епідеміологічною станцією у Гребінківському районі, в межах наданих повноважень,  з 21.02.2011 по 16.03.2011 проведено перевірку стану дотримання їдальнями навчальних закладів, розташованих на території району, вимог Закону України «Про захист прав споживачів», в тому числі вимог щодо якості та безпеки продовольчої сировини і харчових продуктів, та інших нормативних актів при організації дитячого харчування.

Перевіркою було охоплено 20 їдалень навчальних закладів.                    

Результати перевірок шкільних їдалень показали, що не в повній мірі забезпечується відповідальність за безпеку та якість продуктів харчування та продовольчої сировини, готової продукції, яка надходить до їдалень шкіл та виготовляється там, як цього вимагає п. 15 спільного наказу Міністерства охорони здоров'я  та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах».

За оперативною інформацією станом на 15.03.2011 року, усіма видами харчування охоплено близько 2 223 учня, що складає 92,6%. Гарячим харчуванням охоплено близько 1 660 учнів, що складає 68,4%. Найвищий показник (100%) охоплення гарячим харчуванням учнів з 1-11 (9) класів у Березівській, Григорівській, Олександрівській, Олексіївській, Сл.-Іванівській, Стукалівській ЗОШ І-ІІ ступенів та Гребінківській ЗОШ І-ІІІ ступенів №2. Найнижчий показник (40-50%) – Гребінківська гімназія, Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4, Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1. Учнів 1-4 класів харчується 997 дітей, що становить 100% від всієї кількості учнів початкових класів.

Безкоштовним харчуванням забезпечено 997 учнів початкових класів, 39 дітей-сиріт, 24 дитини із  малозабезпечених сімей, перебувають на обліку у протитуберкульозних диспансерах 69.

Фінансування процесу харчування у навчальних закладах відбувається за рахунок районного бюджету.

 Вартість обіду в загальноосвітніх навчальних закладах складає 3,5 грн .

        Зростання цін на продукти харчування та електроенергію не  дає можливості покривати відповідність вартості сніданків та обідів натуральним і фізіологічним нормам харчування дітей.

Низька вартість сніданку свідчить про те, що дотримання натуральних норм основних продуктів у раціоні школярів виконується лише на 70-79%. Неповноцінність сніданку або обіду пов'язана зі зменшенням об'єму порцій, дефіциту таких харчових продуктів, як м'ясо, риба, молоко та кисломолочні продукти, сир, яйця. Як наслідок, гаряче харчування дітей у загальноосвітніх закладах не може бути оцінене як раціональне і таке, що відповідає енергетичній цінності раціону і задовольняє фізіологічні потреби дитини в харчових речовинах.

Значно гірша за показниками охоплення гарячим харчуванням ситуація з учнями 5-11 класів, оскільки діти купують страви за власні кошти готівкою і на свій розсуд. У суспільстві немає культу здорового харчування, великий вплив на дітей спричиняє щоденна реклама швидкого харчування у вигляді піци, пончиків і т.п. Більшість учнів віддають перевагу буфетній продукції з наступних причин: небажання купувати гарячі страви через їхні смакові якості і зовнішню не­привабливість, небажання стояти у довгій черзі під час 20-хвилинної перерви.

Послугами шкільних їдалень (гаряче харчування) користується не більше 66% учнів старшої школи. Це призводить до того, що дефіцит білків, вітамінів, мінеральних речовин у раціоні учнів має негативний вплив на їхній фізичний і інтелектуальний розвиток. Часто діти витрачають гроші, які були призначені на їжу, купуючи інші товари.

Важливою складовою системи забезпечення якості та безпечності харчування учнів є стан їдалень та харчоблоків.

За період з 01.06.2010 до 01.09.2010 у всіх загальноосвітніх навчальних закладах району і міста планомірно проводилися поточні ремонти їдалень та здійснювалася заміна технологічного обладнання.

Зроблено реконструкцію харчоблоку Короваївської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Поновлено технологічне обладнання харчоблоків ЗНЗ. Протягом 2010 року було придбано вимірювальні прилади (ваги), 2 холодильники, 4 водонагрівачі, 1 електрорушник, жарову шафу, 1 електродуховку, 4 електроплити. Придбано кухонного посуду на суму 6 439 грн.

Незважаючи на те, що в районі планомірно проводяться поточні ремонти їдалень та заміна обладнання, ще не створені безпечні умови приготування їжі для школярів, і в ході перевірки виявлені такі недоліки:


Слободо-Петрівська ЗОШ І-ІІІ ст. – харчоблок потребує переобладнання з визначенням цехів та їх обладнання, часткової заміни настінної плитки, не працює внутрішній туалет, потребує ремонту каналізаційна мережа.

Олександрівська ЗОШ І-ІІ ступенів – відсутність електрорушника, питного фонтанчика, внутрішнього туалету, харчоблок потребує переобладнання з визначення цехів та їх обладнання, потребують заміни столи на харчоблоці, водонагрівач, мийні раковини.

Ульяновська ЗОШ І-ІІІ ст. – харчоблок потребує переобладнання з визначенням цехів та їх обладнання, внутрішні туалети не працюють, потребує ремонту каналізаційна мережа.

Майорщинська ЗОШ І-ІІІ ст. – харчоблок потребує переобладнання з визначенням цехів та їх обладнання.

Мар’янівська ЗОШ І-ІІІ ст. – відсутність питного фонтанчика, відсутність підведення гарячої води до мийних раковин для кухонного посуду, електросушки на харчоблоці.

Овсюківська ЗОШ І-ІІІ ст. – потребує ремонту питний фонтанчик із заміною раковини, крана, харчоблок потребує переобладнання з визначенням цехів та їх обладнання.

Рудківська ЗОШ І-ІІІ ст. – відсутність підведення гарячої води до підсобних мийних раковин у варочному цеху.

Березівська ЗОШ І-ІІ ст. – харчоблок потребує переобладнання з визначенням цехів та їх обладнання, внутрішні туалети не працюють, потребує ремонту каналізаційна мережа.

Короваївська ЗОШ І-ІІІ ст. – водонагрівач потребує заміни.

Кулажинська ЗОШ І-ІІІ ст.- відсутність рукомийників, електрорушників в їдальні, харчоблок потребує переобладнання з визначенням цехів та їх обладнання.

Олексіївська ЗОШ І-ІІ ст. – відсутність сушки для посуду на харчоблоці, стелажа для зберігання чистих банок.

Стукалівська ЗОШ І-ІІ ст. – холодильник потребує заміни.

Тарасівська ЗОШ І-ІІІ ст. – харчоблок потребує переобладнання з визначенням  цехів та їх обладнання.

Сербинівська ЗОШ І-ІІІ ст. -  харчоблок потребує переобладнання з визначенням цехів та їх обладнання; відсутність сушок для посуду, обідні столи потребують заміни; сантехніка у внутрішніх туалетах потребує заміни.

Сліпорід-Іванівська ЗОШ І-ІІ ст. – відсутність електрорушників  їдальні.

Григорівська ЗОШ І-ІІ ст.-  харчоблок потребує переобладнання з визначенням цехів та їх обладнання, не налагоджена каналізаційна  мережа на харчоблоці, відсутність внутрішнього туалету.

Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ст. № 1  - відсутність внутрішнього туалету, поверхні  столів на харчоблоці потребують заміни.

Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ст.№ 2 – відсутність електрорушників.

Гребінківська гімназія – електрорушники потребують заміни.

Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 – потреба  3 питних фонтанчиків (з розрахунку 1 фонтанчик на 100 учнів).

Керівників ЗНЗ зобов’язано усунути вищевказані недоліки за рахунок залучення позабюджетних коштів, батьківської  та спонсорської допомоги.

Однією з проблем організації харчування учнів загальноосвітніх закладів є забезпечення кваліфікованими кадрами. Всі загальноосвітні навчальні заклади забезпечені кухарями, які мають відповідну освіту, крім  Олексіївської ЗОШ (пенсіонер), Олександрівської ЗОШ.  Медичне обслуговування ЗНЗ в сільській місцевості здійснюють фельдшери, з якими укладені відповідні угоди, в  міських  школах – медсестри.

В  усіх ЗНЗ є  медичні  кабінети.

Вирішальний вплив на удосконалення матеріально-технічної бази шкільних їдалень і харчоблоків, створення умов для раціонального харчування дітей і дотримання санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил має тісна співпраця відділу освіти із санітарно-епідеміологічною службою, медичними працівниками ФАПів та амбулаторій.  Основні її напрямки – чітко налагоджений контроль за роботою шкільних їдалень і їх обслуговуючого персоналу, проведення спільних нарад і навчань, єдиний підхід до проведення якісних медичних оглядів працівників та учнів. 

Пріоритетними напрямками роботи  в організації харчування в загальноосвітніх закладах залишаються:

Розв'язання цих питань буде запорукою здоров’я наших дітей, нації в майбутньому. Цивілізоване суспільство зобов'язане гарантувати дитині здорове середовище розвитку, сприятливі умови росту, оптимальний рівень харчування.

 


Переглядів: 6289 | Додав: відділ_освіти | Рейтинг: 1.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]